Zawichost – stolica gminy miejsko-wiejskiej, w skład której wchodzi 14 sołectw. Miasto położone bezpośrednio nad Wisłą, z czynną od wieków przeprawą promową. Zawichost, pełne tajemnic miasto ze średniowiecznym rodowodem – kusi turystów, badaczy, poszukiwaczy, eksploratorów oraz fanów nieokiełznanej, dzikiej – wciąż chronionej przyrody. Nazwa aglomeracji znana jest w całym kraju z komunikatów Polskiego Radia, które informują o aktualnym stanie głębokości królowej polskich rzek. Wiślana kępa skrywa oryginalny zabytek hydrologiczny – ponad stuletnią wieżyczkę wodowskazową. Warto zapytać mieszkańców o historię trzech świątyń zawichojskich, a także nieistniejący tetrakonchos pw. św. Maurycego. Spacerowicze z pewnością nie ominą sakralno-przyrodniczego Szlaku Świętego Franciszka oraz spacerowej ulicy Głębokiej. Garść bardziej szczegółowych informacji oraz materiałów promocyjnych otrzymają Ci, którzy zajrzą do „Lamusa” – nieformalnego muzeum etnograficznego prowadzonego przez MGOK. Fanów historii militarnej skierujemy do bunkrów z okresu I wojny światowej. W mieście działa OSP, które pochwalić się może odrestaurowaną ponad stuletnią siedzibą, w której realizowana jest szeroka działalność społeczna, edukacyjna i kulturalna. W Zawichoście funkcjonują: żłobek, biblioteka, placówka szkolno-przedszkolna, ośrodek wychowawczy, ośrodek zdrowia i opieka społeczna. Urząd mieści się w centrum – przy ulicy Żeromskiego.
KASZA GRYCZANA Z BIAŁYM SEREM
Składniki:
500 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 300 g białego sera, sól pieprz.
Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Wszystkie kasze stają się sypkie, gdy pozwolimy im poleżeć parę chwil pod pierzyną. Cebule i boczek kroimy w niezbyt drobną kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Wyciągamy kaszę spod pierzyny, dodajemy pachnący boczek z cebulką i delikatnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość posypujemy pokruszonym białym serem. Podajemy w glinianej misie. Smacznego!
