Zawichojskie smaki czterech pór roku

   Miłośnicy kuchni regionalnej w niedzielę, 12 września w Parku Etnograficznym „Pod Kogutem” w Dąbiu mogli spróbować smaków pochodzących z ziemi zawichojskiej. W przestrzeni lokalnego, artystyczno-etnograficznego gospodarstwa, sołectwa gminy Zawichost zaprezentowały wyszukane, dawne, trochę już zapomniane potrawy z terenu gminy.

   Pachnące stoiska, dekorowane w klimacie poszczególnych miesięcy roku – z ustalonymi wcześniej potrawami reprezentacyjnymi, przygotowane zostały przez mieszkańców, reprezentantów KGW lub innych grup/instytucji związanych z terenem poszczególnych miejscowości.

    Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Honorowy patronat objęła Katarzyna Kondziołka Burmistrz Zawichostu.

    Organizatorzy: Fundacja „Dla Pokoleń” prowadząca Park Etnograficzny „Pod Kogutem” w Dąbiu, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Zawichoście.

fot. arch. MGOK Zawichost