
Pierogi z kaszą gryczaną z Miasta i Gminy Zawichost zwyciężyły w XIX edycji konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, który odbył się w niedzielę, 19 września w Sali Rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu.
O zaszczytny tytuł i „Srebrną Chochlę” walczyło sześć gmin z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były tradycyjne dania z kaszy. Miasto i Gminę Zawichost reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Szlacheckiego wraz z burmistrz Katarzyną Kondziołką, sołtys Czyżowa Szlacheckiego Małgorzatą Mianowaną i Patrycją Sus-Lutyńską dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Zawichoście z pracownikami.
Jury wzięło pod uwagę przede wszystkim walory smakowe, sposób przyrządzania, sposób prezentacji oraz kreatywność w estetyce stoiska. Każda gmina mogła zgłosić do rywalizacji tylko jedną potrawę. Na stołach królowały pierogi, dania z każdym rodzajem kaszy, wypieki, tradycyjne przepisy domowe, w których dominowała kasza. Były również desery, ciasta drożdżowe oraz dary natury pochodzące z Sandomierszczyzny.
Komisja konkursowa przyznała także jedno wyróżnienie, które powędrowało do gminy Samborzec za przygotowanie w całości samych potraw związanych z kaszą.