
W niedzielę, 20 września br., na dziedzińcu zamkowym w Sandomierzu, miała miejsce kolejna, XVIII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Niezmienną od lat ideą konkursu jest prezentowanie przez gminy z powiatu sandomierskiego potraw opartych na tradycyjnych recepturach i zgodnych z motywem przewodnim.
Tegoroczna tematyka zmagań kulinarnych obejmowała tradycyjne wypieki, na bazie starodawnych receptur i przepisów – przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Miasto i Gminę Zawichost reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Szlacheckiego wraz z burmistrz Katarzyną Kondziołką, sołtys Czyżowa Szlacheckiego Małgorzatą Mianowaną i Patrycją Sus-Lutyńską dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Zawichoście z pracownikami. Do konkursu został zgłoszony placek drożdżowy ze śliwkami.
Jury, po długich obradach i dyskusjach, zdecydowało że srebrna chochla powędruje do Miasta i Gminy Koprzywnica. Na pięciu barwnych stoiskach nie brakowało słodkich smakołyków przygotowanych przez gminy specjalnie na okoliczność konkursu. Goście wydarzenia mogli skosztować wypieków z owocami, warzywami. Były również muffiny, rogaliki, bułeczki, konfitury i dżemy.