Gmina Zawichost

Kolecin – nazwa najmniejszej miejscowości Gminy Zawichost pochodzi od imienia Koleta. Najpierw był Kolęcin, od roku 2004 Kolecin. W latach 70. XIX wieku właścicielem folwarku znajdującego się na terenie wsi był Mieczysław Łabęcki, który zapisał się w dziejach sandomierskiego ogrodnictwa jako pionier szkółkarstwa. Z czasem majątek przeszedł w ręce Henryka Prendowskiego – właściciela dóbr czyżowskich, który przepisał go siostrzenicy – Kolecie Descuors, późniejszej żonie Józefa Targowskiego. Tradycje upraw rolniczych, ogrodnictwa i sadownictwa kultywowane są we wsi tonącej w malowniczym krajobrazie pól, łąk i sadów aż po dziś. 

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

Składniki:

Ciasto: 350 g mąki pszennej, 1 jajko, 220 ml  przegotowanej gorącej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka oleju rzepakowego. 

Farsz: 400g białego sera, 1 żółtko, sól do smaku, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Twaróg ucieramy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko, olej i sól. Wszystkie składniki mieszamy i stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy tak długo, aż będzie tworzyło jednolitą, gładką masę. 

Ciasto musimy cienko rozwałkować na stolnicy  i wycinamy szklanką krążki. Nakładamy farsz
i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, osolona wodę i gotujemy 3-5 min.

Podajemy okraszone słoniną. Smacznego!

Skip to content